Työelämän tulokkaat syttyvät organisaatiokulttuurista

Kun tämän hetken nuori sukupolvi vähitellen siirtyy työelämään, on jälleen mainio hetki luoda työn tekemiseen aitoa kulttuurimuutosta. Mitä työelämän tulokkaat sitten kaipaavat? No muun muassa työn ja ihmisten johtamista merkityksellisen organisaatiokulttuurin kautta.

Työelämää kun katsoo laajalla skaalalla, varmasti löytyy paljon organisaatioita, joissa organisaatiokulttuuri on toimintaa aidosti luotsaava voima, jota osataan hyödyntää ihmisten johtamisessa ja motivoimisessa: siis miten ihminen voi kulttuuria ymmärtäen ja siitä sisäisesti motivoituen tehdä niin sanotusti oikeita valintoja arjessa. Toisaalta vieläkin välillä näkee sitä, että monessa paikassa on havaittavissa vahvasti sääntö- ja ohjelistoihin painottuvaa johtamista ja motivoimista, jonka suosiosta uskaltaa sanoa, että se ei varsinkaan ole nousussa tai aplodien arvoista. Siitä ei ainakaan tule työelämän nuoremman sukupolven työnteon tai johtamisen ihannetta.

Työnantajamielikuva rakentuu organisaatiokulttuurin kautta

Työnantajaorganisaatiot kilpailevat työmarkkinoille astuvasta työvoimasta. Kova on siis tarve houkutella osaajia myös sieltä junioreiden joukosta. Tällöin astuu peliin työnantajamielikuva, johon pohjimmiltaan liittyy johtaminen ja motivoiminen. Kun nuoret vasta hivuttautuvat työelämään, heidän käsityksensä työelämän lainalaisuuksista eivät ole vielä muovaantuneet. Siksi on valtavan tärkeää pysähtyä miettimään, millaiseksi käsityksiä halutaan kehittää. Työelämän kulttuurimuutosta on siis korkea aika lähteä rakentamaan uudelleen viimeistään nyt, sillä meillä on todellakin taas tulossa työmarkkinoille sukupolvi, joka yhä enenevissä määrin janoaa yksilöllistä ja yhteisöllistä merkityksellisyyden tunnetta, unohtamatta mahdollisuutta ajatella ja toimia omalla älyllä ja luovasti.

Alammehan siis vastata nuoremman sukupolven tarpeisiin ja rakentaa ensisijaisesti organisaatiokulttuurisen yhteisen näkemyksen kautta johdettua työelämää, vai vieläkö uskalletaan johtaa siinä uskossa, että ihan kaikkeen on olemassa ohje tai määräys? Nimittäin tuolla jälkimmäisellä logiikalla tulee väistämättä vastaan tilanteita, joissa ei ole ohjetta saatavilla. Onko ihminen silloin toimeton ja kädet pystyssä? Haluammehan sen sijaan auttaa nuoria tulevaisuutemme tekijöitä ajattelemaan ja toimimaan pitkälti organisaatiokulttuurin antaman intuition myötä, emmekä ulkoista ajattelua ja toimintaa vain ja ainoastaan jostain annettujen ohjeiden varaan?

Työnantajamielikuva rakentuu kulttuurin kautta, ja kiinnostava kulttuuri kuuluu ja näkyy pitkälle. Samalla se jatkuvasti lisää mielenkiintoa organisaatiota kohtaan. Kulttuurijohdetussa organisaatiossa työ on houkuttelevaa, innostavaa, merkityksellistä, älyllisesti haastavaa, luovaa ja sisäisesti motivoivaa. Tällainen työn tekemisen sisältö ja tapa tuo ihmiset taloon sekä pitää ihmiset talossa. Tätä se nuori sukupolvi kaipaa ja arvostaa työnantajassa. Vakautta ja jatkuvuutta, mutta yhtä lailla ainaista uutta sisältöä sekä ajattelun ja toiminnan haastamista. Neuvoa, apua ja ohjeistusta silloin, kun niitä tarvitaan, muttei pohjimmiltaan ohjekontrolliin uskollisesti perustuvaa johtamisen suuntausta.

Blogin kirjoittaja Henrietta Karjalainen on nuoremman sukupolven sanansaattaja työelämän kentällä. Henrietta herättelee uudenlaista ajattelua ja sytykkeitä tulevaisuuden johtajuuteen liittyen, eikä epäröi puhua värikkäästi ja mieleen jäävästi.